

Northeast Ohio Adoption Services (NOAS)

Foster Care/Adoption Pre-Placement Education Classes

Virtual Training Schedule

(*please review virtual attendance guidelines)

| Date | (Topic #) Session Name | Scheduled Trainer | Training Time |
|-----------------------|---|-------------------|--------------------------------|
| Thurs., Apr. 18, 2024 | (1A) NOAS Foster | Sarah | 6pm-7pm |
| 1 credit hour | Care/Adoption Rules and | | Restricted session – NOAS |
| | Policies (1 hr) | | families only |
| Sat., Apr. 20, 2024 | (1) Orientation: Foster Care | | 9:00am-10:00am |
| 5 credit hours | and Adoption (1 hr) | Sarah | (Intermission 10:00-10:15am) |
| | (2) Caregiver Roles and | | 10:15-11:45M |
| | Responsibilities (1.5 hrs) | | (Intermission 11:45-12:30pm) |
| | (3) The Basics of Placement (2.5 hrs) | Sarah | 12:30-3:00pm |
| Tues., Apr. 23, 2024 | (4) Trauma Overview | | 6:00pm-7:30pm |
| 3 credit hours | (1.5 hrs) | | (Intermission 7:30pm-7:45pm) |
| | (5) The Impact of Trauma (1.5 hrs) | Simone | 7:45pm-9:15pm |
| Thurs., Apr. 25, 2024 | (6) Child Development | | 6:00pm-8:00pm |
| 3 credit hours | (2 hrs) | | (Intermission 8:00pm-8:15pm) |
| | | Simone | |
| | (7) Adolescent Development (1 hr) | | 8:15pm-9:15pm |
| Tues., Apr. 30, 2024 | (8) Maintaining Connections | | 6:00pm-7:30pm |
| 3 credit hours | (1.5 hrs) | Sarah | (Intermission 7:30pm-7:45pm) |
| | | Or | |
| | (9) Partnering with Primary Family (1.5 hrs) | Cheryl | 7:45pm-9:15pm |
| Thurs, May 2, 2024 | (10) Discipline Foundations | Kelly | 6:00pm-8:00pm |
| 2 credit hours | (2 hrs) | | |
| Tues., May 7, 2024 | (11) Diversity Foundations | Nikole | 6:00pm-7:30pm |
| 2.5 credit hours | (1.5 hrs) | | (Intermission 7:30pm – 7:45pm) |
| | (12) Permanency (1 hr) | Sarah/ Nikole | 7:45pm-8:45pm |
| Thurs., May 9, 2024 | (13) Effects of Caregiving (2 hrs) | Kelly | 6:00pm-8:30pm |
| 2.5 credit hours | with | | |
| | (14) Medication | | |
| | Management (.5 hr) | | |
| | CPR and First Aid | | Contact your agency |
| | | | representative for information |

Intermission: You may leave or join during intermission, if you can't finish a day or have a make-up to complete.

To register contact: Sarah Moreton at 1-800-686-6627, Ext. 126 or email at Smoreton@noas.com